Film o Rexu

/Film o Rexu
Film o Rexu2018-11-13T12:56:18+00:00

 

Najbolj verodostojen prikaz o potopitvi Rexa prikazuje filmski insert, ki ga je posnel meni še neznani filmski snemalec iz angleške eksadrile:

V 2. svet. vojni je bilo na tisoče ladij potopljenih. Med njimi mnogo trgovskih in potniških znanih linijskih lepotic. Žrtev vojaških napadov je bila tudi ena najlepših, najmodernejših in največjih ladij na svetu, italijanska nosilka modrega traku, prekooceanka “Rex”.

Dennis Andrews, navigator zavezniške 39. divizije:

“Bili smo nameščeni pri kraju Termoli. Zgodaj zjutraj nam je bilo rečeno, da gremo potopit znamenito italijansko ladjo ” Rex “, ki naj bi bila privezana v Tržaškem pristanišču. pričakovati je bilo, da jo bodo Nemci potopili pred vhodom v pristanišče in s tem preprečili zaveznikom vstop v luko, saj naj bi potopljena ladja zaprla vhod v njega. To pa je bilo tudi vse kar smo izvedeli o tej ladji. Ko smo vzleteli in končno zapustili kopno, se je kmalu pod nami prikazala zopet obala in Rex, naša tarča. 51.000 tonska velikanka je bila mnogo večja kot smo pričakovali in kot smo bili vajeni do sedaj. Ko smo se spustili nad njo, smo se postavili v bojne formacije, Mustangi so bili v prvi vrsti. Na ladjo smo izstrelili 64 raket. Po napadu so se iz celotne površine krova začeli dvigovati velikanski oblaki dima. Ladja je bila zadeta. Čudoviti lepotec je bil za vedno izgubljen za svet…”

*****************

Opomba:

Filmski insert je po naključju prišel v roke mojemu sošolcu Stanetu Lahovcu, ki že mnogo let živi in dela v Avstraliji in je vedel, da se zanimam in zbiram vse, kar je povezano z ladjo Rex, zato mi je ta film tudi poslal, za kar se mu zahvaljujem.

Marjan Kralj