Film o Rexu

/Film o Rexu
Film o Rexu2019-11-11T15:15:04+00:00

 

Najbolj verodostojen prikaz o potopitvi Rexa prikazuje filmski insert, ki ga je posnel (meni še neznani) filmski snemalec iz angleške eksadrile:
V 2. svet. vojni je bilo na tisoče ladij potopljenih, med njimi mnogo trgovskih in znanih, potniških, linijskih lepotic. Žrtev vojaških napadov je bila tudi ena najlepših, najmodernejših in največjih ladij na svetu, italijanska prekooceanka “Rex”, nosilka modrega traku,

Dennis Andrews, navigator zavezniške 39. divizije:
“Bili smo nameščeni pri kraju Termoli. Zgodaj zjutraj nam je bilo rečeno, da gremo potopit znamenito italijansko ladjo ” Rex “, ki naj bi bila privezana v tržaškem pristanišču. Pričakovati je bilo, da jo bodo Nemci potopili pred vhodom v pristanišče in s tem preprečili zaveznikom vstop v luko, saj bi ga potopljena ladja zagotovo zaprla. To pa je bilo tudi vse, kar smo izvedeli o tej ladji. Ko smo vzleteli in končno zapustili kopno, se je kmalu pod nami znova prikazala obala in ladja Rex, naša tarča. 51.000 tonska velikanka je bila mnogo večja, kot smo pričakovali in kot smo bili vajeni do tedaj. Ko smo se spustili nad njo, smo se postavili v bojne formacije, Mustangi so bili v prvi vrsti. Na ladjo smo izstrelili 64 raket. Po napadu so se iz celotne površine krova začeli dvigovati velikanski oblaki dima. Ladja je bila zadeta. Čudoviti lepotec je bil za vedno izgubljen za svet…”

*****************

Opomba:

Filmski insert je po naključju prišel v roke mojemu sošolcu Stanetu Lahovcu, ki že mnogo let živi in dela v Avstraliji in je vedel, da se zanimam in zbiram vse, kar je povezano z ladjo Rex, zato mi je ta film tudi poslal, za kar se mu zahvaljujem.

Marjan Kralj