Rexov zaklad

/Rexov zaklad
Rexov zaklad2018-10-25T11:07:18+00:00

Zanimiva je izpoved hčerke nemškega majorja Wermacht Fritza Haiderja, ki je v času vojne deloval najprej v Veroni, kasneje pa v Trstu. Po vojni se je preselil v Belgijo, kjer je deloval kot konstruktor ladij. Leta 1950 se je poročil in rodila se mu je hčerka Ingrid. Petnajst let je živela v Kanadi in med obiskom v Evropi jo je spodbudilo pisanje takratnih časopisov o potopljeni ladji Rex. Zdelo se ji je, da ve več kot pišejo časopisi. Zato je kot zgodovinarka in sodelavka pri filmih začela z raziskavami o tej ladji.

Če hočemo govoriti o zakladu, skritem v eni od kabin na REX-u, se moramo povrniti v čas, ko je Italija razpadla in so Trst in okolico okupirali nemci. Ob tem se moramo spomniti Rižarne, kjer so se dogajala velika hudodelstva. “Rižarno” – nekdanjo tovarno riža so nemci spremenili v krematorij, kjer so v enem samem letu pobili in zažgali med 3000 – 5000 ljudi, največ Židov, Slovencev, Italijanov in Hrvatov. V glavnem izobražencev in vplivnih ljudi. Tukaj so nemci selekcionirali ljudi. Nekatere so takoj umorili, druge pa so skupaj z naropanim bogastvom, večino židovskega porekla in seveda z dragocenostmi pobranimi iz REXA, (slike, kipe, tapiserije, pohištvo in drugo bogastvo…) z vlakom transportirali v Nemčijo.

Zlato, drage kamne in druge dragocenosti, pa so visoki nemški oficirji skrili na ladji REX. Po vojni je mnogo potapljačev, domačih in tujih, ki so vedeli za dragocene zaboje, skrite v eni od kabin – iskalo izgubljeni zaklad. Nazadnje so tam raziskovali (neuradno kot turisti) avstrijski potapljači in kot vsi do sedaj, so bili tudi ti brez uspeha.

Zanimivo bi bilo vedeti, kdo je našel izgubljeni zaklad in kje je končal?

Ladja Rex, Ingrid Kalson - Haider, skriti zaklad, zlato, zaklad, dragi kamni,

 

Ladja Rex, skriti zaklad, zlato, zaklad, dragi kamni,